تشخیص گلاب اصل از تقلبی و کیفیت گلاب

تشخیص گلاب اصل

نحوه تشخیص گلاب اصل از تقلبی چگونه است؟ عیار گلاب چیست؟ تشخیص کیفیت گلاب خالص کاشان چگونه است ؟ علت تلخ بودن گلاب اصل و ویژگی گلاب اصل چیست؟ و اینکه چرا گلاب ترش می شود؟

بدون شک گلاب ایران به خصوص گلاب کاشان یکی از ممتاز ترین گلاب ها در دنیا بوده است. که علاوه بر خواص دارویی دارای ویژگی های بهداشتی و خوراکی نیز می باشد. این موارد به شرطی است که گلاب، گلاب اصل کاشان باشد. اما ویژگی های گلاب خالص که از گل محمدی تولید شده باشد چیست؟ و چگونه می توان کیفیت گلاب را تشخیص داد؟ همراه ما باشید.

تولید سنتی گلاب در مقایسه با تولید صنعتی

گلاب حاصل تقطیر ترکیب آب و گل محمدی كه تازه چیده شده است می باشد. در روش سنتی و قدیمی تولید گلاب با استفاده از دیگ و پارچ سنتی. بخار مستقیما از طریق لوله های باریک از داخل دیگ وارد پارچ (نوعی مخزن گلاب) شده و در پارچ با سرد شدن تبدیل به مایع یا همان گلاب می شود. و بین دیگ و پارچ هیچ وسیله ای جز راه انتقال بخار قرار ندارد.

کارگاه گلابگیری

در روش صنعتی و نیمه صنعتی تولید گلاب. بین دیگ و مخزن گلاب یک اسانس گیر و یا عصاره گیر قرار می گیرد. و بوسیله آن اسانس و عطر گلاب از آن جدا می شود. به همین دلیل گلاب تولید شده به روش سنتی در مقایسه با تولید صنعتی و نیمه صنعتی به ازای میزان گل یکسان کیفیت بالاتری دارد.

ویژگی های گلاب اصل

ویژگی گلاب اصل چیست؟ ویژگی های گلاب اصل شفاف و روشن بدون رسوب است و بوی آن بوی مطبوع گل محمدی و فاقد بوی ترشیدگی است. طعم گلاب اصل نیز سنگین و كمی مایل به تلخی است. که از جمله مهمترین ویژگی های اصل بودن گلاب به شمار می رود.

اینکه چرا گلاب ترش می شود دلایل مختلفی می تواند داشته باشد. می تواند به این دلیل باشد که در فرایند تولید و نگهداری گلاب اصول بهداشتی رعایت نشده است. و یا اینکه گل محمدی چیده شده از گلستان بلافاصله در فرایند استحصال گلاب قرار نمی گیرد. خود گل محمدی طعم و بوی ترشیدگی پیدا کرده است.

همچنین برای جلوگیری از خراب شدن و ترش شدن گلاب در هنگام مصرف نیز باید از لب زدن بطری گلاب خودداری کرد. و بطری گلاب را در جای خنک نگهداری کرد.

تشخیص گلاب اصل از تقلبی

جهت تشخیص گلاب اصل از تقلبی لازم است این موارد رو در نظر بگیریم.

همانطور که گفته شده گلاب هیچ رنگی و ناخالصی ندارد. و کامل شفاف می باشد و اگر گلاب این ویژگی ها را نداشت دارای اصالت نخواهد بود.

و اما نکته دوم و مهم در تشخیص گلاب اصل این است که طعم تلخی و گس گلاب بسیار زودگذر می باشد و در کمتر از ۱۰ ثانیه تلخی از دهان می رود و در واقع جذب می شود. ولی اگر گلاب اصل نباشد این مدت زمان خیلی بیشتر خواهد بود.

اگر گل تازه محمدی مشاهده کردید، برای اینکه طعم گلاب اصل را متوجه شوید. یک گلبرگ آن را در دهان بجوید و طعم آن را به ذهن بسپارید. طعم آن دقیقا همان طعم گلاب اصل خواهد بود و تلخی ملایمی خواهد داشت که پس از چند ثانیه رفع می شود.

تشخیص کیفیت گلاب

طعم تلخی گلاب سنتی بسته به میزان گل محمدی که در دیگ ریخته می شود متفاوت بوده و هرچه میزان گل محمدی بیشتری با مقدار آب یکسان در دیگ ریخته شود طعم تلخی و گسی گلاب بیشتر خواهد بود که از این طریق می توان کیفیت گلاب اصل را متوجه شد. در واقع علت تلخ شدن گلاب تلخ بودن گل محمدی می باشد.

برای مثال در سایت که چند نوع گلاب داریم، هر چه عیار گلاب بیشتر است طعم گس و تلخی و همچنین عطر گلاب بیشتر خواهد بود.

گلاب دو آتیشه

در مورد گلاب دو آتیشه لازم است مطلبی رو خدمت شما عنوان کنم اینکه چرا گلاب و عرقیات را دو آتیشه می کنند. در گلاب گیری سنتی که با استفاده از دیگ سنتی انجام می گیرد ظرفیت دیگ سنتی استاندارد مشخص می باشد و معمولا ۳۰ کیلوگرم گل محمدی به اضافه ۶۰ لیتر آب می توان داخل دیگ ریخت.

اگر مخزن گلاب آن هم استاندارد باشد ۴۳ الی ۴۴ لیتر گلاب تولید می شود. در این حالت عیار گلاب ۷۰ می باشد. یعنی به ازای یک لیتر گلاب حدود ۰٫۷ کیلوگرم گل محمدی مصرف شده است. که این بالاترین میزان عیار گلاب سنتی غیر دو آتیشه بوسیله دیگ و پارچ سنتی استاندارد می باشد.

حال اگر ما بخواهیم گلاب تولیدی عیار یا غلظت بالاتری داشته باشد. با توجه به ظرفیت محدود دیگ سنتی ناچار خواهیم بود که در دیگ سنتی روی ۳۰ کیلو گل محمدی به جای ۶۰ لیتر آب ۶۰ لیتر گلاب بریزیم. در این حالت عیار یا غلظت گلاب افزایش خواهد یافت.

بنابراین درصورتی گلاب دو آتیشه بهتر از گلاب عیار ۷۰ خواهد بود که برای تولید آن بیش از ۳۰ کیلو گرم گل محمدی مصرف شده باشد و در واقع عیار آن از ۷۰ بالاتر باشد.

ابن نکته از این جهت اهمیت دارد که به عنوان مثال منِ تولید کننده می توانم با دو تا ۵ کیلو گرم گل محمدی و در مجموع ۱۰ کیلو گرم گل محمدی گلاب دو آتیشه تولید کنم. که در این حالت عیار گلاب ۲۲ خواهد بود.

که در این حالت تشخیص کیفیت گلاب از طریق طعم کردن و عطر و بو که در ابتدای نوشته عنوان شد اهمیت خواهد داشت.

امیدواریم که توانسته باشیم به خوبی این مطلب را بیان کرده باشیم و شما مصرف کننده بتوانید بهترین محصولات را انتخاب نمایید.

arengraphic
ارسال دیدگاه